Srijeda, 26 Lipanj 2013

Lagoda Disc Golf

Lagoda j.d.o.o. je tvrtka osnovana s ciljem razvoja disc golfa te uz njega povezanih oblika turizma. Nudimo projektiranje i uređenje disc golf terena za zainteresirane investitore, prodajemo opremu za igrače te organiziramo natjecanja i osmišljavamo turističke aranžmane. Ova stranica namijenjena je poslovnim partnerima zainteresiranima za uređenje disc golf terena dok informacije namijenjene igračima možete naći na stranici www.lagodadiscgolf.com

Tvrtka Lagoda j.d.o.o. specijalizirala se za razvoj disc golfa i uz njega povezanih oblika turizma. Iako za ovaj sport većina građana u Hrvatskoj do sada nije čula, on je jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu, a idealan je kao sportsko-rekreacijski sadržaj za građane svih dobi, no istovremeno je i u funkciji turizma kao dio infrastrukture namijenjene posjetiteljima nekog kraja.

Disc golf ima tradiciju od preko 50 godina, kada je osmišljen u SAD-u gdje je do danas uređeno preko 4.000 terena. U Europi je najpopularniji u zemljama Skandinavije (u Finskoj je uređeno preko 500 terena koje koristi više od 80.000 igrača), a posljednjih godina polako se počeo širiti i prema Južnoj Europi. U Češkoj su ovaj sport počeli razvijati 2010. godine kada je uređen prvi teren, a do danas je diljem zemlje uređeno preko 50 terena, od čega u nekim gradovima i više njih - npr. pet u Pragu, a po dva u Brnu i Ostravi. Naša tvrtka je s razvojem disc golfa u Hrvatskoj započela 2012. godine i do sada smo uredili tri terena: na Platku (za Primorsko-goransku županiju), u Varaždinskim Toplicama (za Grad) te u Toplicama Sveti Martin u sklopu turističkog resorta.

Osim izrade projekata i uređenja disc golf terena, naša tvrtka bavi se i razvojem turističkih sadržaja povezanih uz isti pa smo tako do sada organizirali sedam međunarodnih disc golf turnira, a najstariji od njih, varaždinski “Drava Forester” koji je po četvrti puta održan od 6. do 8. studenog 2015. godine privukao je 70-ak igrača iz 11 europskih zemalja i SAD-a te je tom prigodom ostvareno oko 200 hotelskih noćenja, što je značajan doprinos turističkom prometu za mjesec studeni u kontinentalnoj Hrvatskoj. Manji rekreativni teren sa 6 staza može se, na površini od 3-5 hektara, urediti već za 30.000 kn što je značajno manje ulaganje nego tereni za neke druge sportove (npr. teniski, košarkaški ili nogometni), a na njemu odjednom može igrati 30-ak igrača čime je omjer uloženog po korisniku značajno niži nego kod većine ostalih sportskih terena.

Uređenje disc golf terena je oblik turističke infrastrukture čije uređenje se može sufinancirati s 50% do 80% kroz natječaje Ministarstva Turizma ili Hrvatske turističke zajednice.

Tvrtka Lagoda j.d.o.o. će nakon postavljanja svakog terena kojeg proje­ktira aktivno sudjelovati u njegovom korištenju kroz organiziranje edukacija i treninga za zainteresirane građane i turiste, pokretanje i koordiniranje liga i domaćih te međunarodnih turnira. Ujedno, poticat će i osnivanje disc golf klubova i pružati im podršku kod osnivanja i daljnjeg djelovanja