O disc golfu

Disc golf je sport tradicije duge gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama Sjeverne i Zapadne Europe. U navedenim zemljama svake godine otvara se velik broj novih terena na parkovnim površinama u i oko gradova, a vrlo često postavljaju se i u sklopu studentskih kampusa te tako postaju svakodnevna navika i rekreacija za sve dobne skupine i raznolike profile ljudi.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove koje trebaju ubaciti u disc golf koš.

Teren za disc golf  može se lako postaviti na gotovo svaku površinu jer se zbog činjenice da disk putuje zrakom može igrati na različitim vrstama terena - na otvorenom ili u šumi, po travi, kamenju, pijesku, zemlji i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtjeva druge značajnije troškove održavanja.

Svakom rekreativnom igraču za igru su dovoljna tek dva leteća diska koji se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 65 do 120 kn po komadu čime je i sam sport dostupan praktički svakoj zainte­resiranoj osobi.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (PDGA, www.pdga.com).

Prema statistici PDGA-a oko 8-12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, redovitih igrača u svijetu ima oko 2 milijuna, a članova koji su platili godišnju članarinu PDGA-u u 2015. godini bilo je 30.454. Zanimljiv podatak je da je 2011. članarinu platilo 16.109 tako da se kroz četiri godine broj članova PDGA-a gotovo udvostručio.  
Tijekom 2015. godine diljem svijeta održan je 2.581 turnir sa 175.183 sudionika i ukupnim nagradnim fondom od preko 3.500.000 US $.
Da je sport vrlo popularan među svim dobnim skupinama pokazuje podatak o članstvu PDGA-a koje čini 30% članova u dobi od 20 do 29 godina, 32% od 30 do 39 godina te 32% starijih od 40 godina.