Turistički potencijal

Turistički potencijal disc golfa je velik zbog njegove popularnosti u sjevernim krajevima kontinenta te činjenice da ne postoji organizirana turistička disc golf ponuda u južnom dijelu Europe gdje se nalazi tek nekoliko disc golf terena.

Disc golf je izuzetno popularan među sportašima rekreativcima u SAD-u te u zemljama Sjeverne i Zapadne Europe. Samo u Finskoj postoji više od pet stotina disc golf terena (i npr. čak 15-ak u neposrednoj blizini Helsinkija, na slici). Brojni igrači uglavnom su iz dobne skupine starije od 25 godina, odnosno zaposleni su i sposobni financirati svoja turistička putova­nja. Veliki broj disc golf terena nalaze se i u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Švicarskoj, zemljama u kojima vremenski uvjeti od studenog do ožujka zbog hladnoće, snijega i kratko­trajnog danjeg svjetla ne dopuštaju ugodnu disc golf igru.

U cijeloj Europi, južnije od Zagreba postoji samo sedam disc golf terena, ali oni nisu grupirani te na njima ne postoji osmišljena turistička ponuda. S obzirom na navedeno očiti je veliki turistički potencijal za razvoj disc golfa kao sporta, ali i uz njega povezanih oblika turizma u Hrvatskoj te u regiji, i to s naglaskom na period od listopada do travnja, odnosno u vrijeme van glavne turističke sezone u Hrvatskoj.
Naša tvrtke je pokrenula razvoj disc golf infrastrukture u Hrvatskoj te osmišljava i tržištu nudi kvalitetnu sportsko-rekreativnu turističku ponudu. Do sada smo organizirali sedam međunarodnih disc golf turnira, a najstariji od njih, varaždinski “Drava Forester” koji je po četvrti puta održan od 6. do 8. studenog 2015. godine privukao je 70-ak igrača iz 11 europskih zemalja i SAD-a te je tom prigodom ostvareno oko 200 hotelskih noćenja, što je značajan doprinos turističkom prometu za mjesec studeni u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Vjerujemo da bi već postavljanjem 10 terena u Hrvatskoj po­stali uočljiva i prepoznatljiva Europska disc golf de­stinacija, a u narednom periodu bi kroz daljnji razvoj infrastrukture i organizaciju značajnih natjecanja i događanja povezanih uz disc golf mogli značajno doprinijeti razvoju sezonskog i izvansezonskog turizma. U prilog tome idu i brojni upiti pristigli na kontakt adresu web stranice discgolf.hr od igrača koji su proteklih godina dolazili u Hrvatsku te se raspitivali o postojanju disc golf terena.

Imajući u vidu popularnost sporta u SAD-u i njegov sve snažniji rast u Europskim zemljama smatramo da bi uz prirodne i kulturne ljepote koje naša zemlja pruža, razvojem kvalitetne i raznolike disc golf infrastrukture mogli postati zanimljiva destinacija i dese­cima tisuća američkih igrača te motiv da kod planiranja putovanja u Europu dođu provesti svoj odmor upravo u Hrvatsku.