Disc golf teren

Uobičajeni disc golf teren sastoji se od 18 staza, ali u svijetu su česti i manji tereni s 9 ili 12 staza. Lagoda nudi i postavljanje trening zona na području od 50-ak kvadrata sa samo jednim košem i oznakama za nekoliko igara.

Disc golf teren
Teren se sastoji od 18 (ili 6, 9, 12, 21...) staza koje su, ukoliko je to moguće s obzirom na konfiguraciju i oblik terena, poredane tako da zatvaraju krug i da se igrač, nakon što odigra 18. stazu vraća na početak 1. staze. Za razliku od klasičnog golfa kod disc golfa sama podloga za igru ne mora biti savršeno pripremljena te su intervencije u prirodu za postavljanje terena doista minimalne, a sport je ekološki prihvatljiv.

Poželjno je da teren bude što raznolikiji te da kombinira otvorene površine i šumu ili uzbrdicu i nizbrdicu. Prirodne prepreke poput izdvojenih stabala, velikih stijena, potoka, jezerca i sličnog dodatno doprinose kako bi se na njemu mogle dizajnirati kreativne staze koje će igračima pružiti što više različitih zadataka i izazova. Na terenima poput livade na kojima nema raznolikosti terena ili prirodnih prepreka potrebno je uložiti malo više posla i sredstava u projektiranje terena, ali uz korištenje prirodnih materijala mogu se postaviti dodatne zapreke koje će igru učiniti zanimljivom i izazovnom.

Projektiranje kvalitetnog disc golf terena nije jednostavan zadatak i mogu ga provesti samo iskusni igrači jer kod istog je potrebno pažljivo procjeniti tko će koristiti teren, kolike su udaljenosti na koje će korisnici moći baciti disk, na kojoj udaljenosti treba biti smješten disc golf koš kako bi ga oni najbolji igrači mogli "dohvatiti" ako izvedu odličan hitac u manjem broju bacanja nego će to moći svi ostali igrači itd. Na primjer ukoliko je dužina staze 120 metara, a najbolji igrač može baciti 100 metara, izgledno je da će njegov rezultat na stazi biti 3 bacanja do pogotka u koš (100+20+pogodak u koš), a jednaki rezultat imati će i igrač koji može baciti značajno manje (60+60+pogodak u koš), pa je poželjno stazu dizajnirati tako da bolji igrač ipak bude u prednosti i da s maksimalnim angažmanom te odličnom preciznošću može ubaciti disk u koš iz drugog bacanja.

Disc golf staza
Svaka disc golf staza obavezno sadrži polaznu poziciju (tee) i završnu poziciju (disc golf koš). Osnovni zadatak postavljen pred igrače je bacanjem diska stići od polazne do završne pozicije u što manje bacanja. Na stazi se pred igrače mogu postaviti i dadatni zadaci pa tako neko drvo (ili umjetno napravljena drvena zapreka) mogu biti obavezne za prolaz s lijeve, odnosno desne strane uz kaznene bodove u slučaju prolaska s krive strane. Također, često se na tlu postavljaju i "OB područja" (Out of Bounds) u koja igrači ne smiju pogoditi ili u protivnom dobivaju dodatne kaznene bodove na rezultat s te staze.